Do czego mogą posłużyć pistacje?

Spore orzechy o twardej łupinie z zieloną pestką w środku kojarzy praktycznie każdy. Pistacje bo o nich mowa są niezwykle lubiane sa swój unikalny smak i często trafiają na stałe do niektórych rodzajów pokarmów. Jak wykorzystuje się pistacje w kuchni i jakie potrawy mogą zostać przez nie wzbogacone?

Właściwości pistacji

Pistacje to owoce drzewa o tej samej nazwie. Po zebraniu są one, a dokładniej ich charakterystycznie zielone pestki, zdatne do spożycia. Najstarsze znalezione pistacje, które były spożywane przez ludzi pochodzą aż z 7000 lat przed naszą erą i znaleziono je na terenie Turcji. Ludzie więc jedzą pistację od wielu lat. Dzieje się tak ponieważ są bardzo pożywne. 100 gram tych orzechów to aż 600 kilokalorii, a do tego zawierają dużo dobrych tłuszczów oraz sporo białka biorąc pod uwagę ilość węglowodanów. Z tego powodu pistacje to świetna przekąska dla osób na diecie, w której ogranicza się ilość spożywanych węglowodanów. Pistacje można wykorzystywać do dekoracji, do deserów czy wzbogacając na przykład mięsa. Zakupić je w naturalnej, nieposolonej formie można na przykład na stronie https://szczyptaorientu.pl/oferta/przekaski/pistacje-naturalne-bez-soli/.

Poszukując innych ciekawych i zdrowych dodatków do diety można pomyśleć nad tym by dodać kardamon do kawy. Jest to przyprawa z rodzini imbirowatych, która wzbogaca smak kawy i go uwydatnia przy okazji dodając do niej korzenne aromaty i nuty smakowe. Ponadto ma sporo błonnika oraz białka. Więcej ciekawych porad tego typu można z łatwością znaleźć na stronie http://fit4u.com.pl/, która oferuje mnóstwo ciekawych informacji z wielu dziedzin.