Mazowieckie dobre praktyki i tradycje kulinarne na warsztatach w Kraśniczej Woli
Wyjątkowa okazja, by poznać tajniki tradycyjnego mazowieckiego wypieku sękacza! Już 9 maja w Kraśniczej Woli odbędzie się niepowtarzalne szkolenie, które przybliży mieszkańcom Grodziska Mazowieckiego i okolic kulinarne dziedzictwo regionu. To wydarzenie to nie tylko nauka, ale także smakowita podróż w świat regionalnych potraw.

Kraśnicza Wola zaprasza na warsztaty kulinarne z mazowieckimi smakami

W najbliższy piątek, 9 maja 2025 roku, od godziny 15:00 do 20:00 w świetlicy wiejskiej przy ulicy Kraśnicza Wola 27A odbędzie się wyjątkowe szkolenie poświęcone mazowieckim tradycjom kulinarnym. Organizatorami są Samorząd Województwa Mazowieckiego oraz Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania „Ziemia Chełmońskiego”. Uczestnicy będą mieli okazję zgłębić sekrety wypieku słynnego sękacza – charakterystycznego ciasta, które od lat zachwyca swoim smakiem i wyglądem.

Spotkanie rozpocznie się rejestracją uczestników o godzinie 15:00, a następnie nastąpi oficjalne otwarcie szkolenia z udziałem Magdaleny Okrasy, członka zarządu stowarzyszenia, oraz Agnieszki Kalińskiej z Urzędu Marszałkowskiego Województwa Mazowieckiego. Zaproszeni goście przedstawią także aktualne działania promocyjne i konkursy organizowane przez samorząd na terenie Mazowsza.

Warsztaty i degustacja regionalnych potraw w Grodzisku Mazowieckim

Centralnym punktem programu będzie wykład i praktyczne zajęcia prowadzone przez Bożenę Mikielską – ekspertkę w dziedzinie tradycyjnego wypieku sękacza. Od godziny 15:30 do 17:00 uczestnicy poznają historię i techniki przygotowania tego wyjątkowego ciasta, a po krótkiej przerwie kawowej kontynuacja zajęć pozwoli na praktyczne zastosowanie zdobytej wiedzy.

Po intensywnej części warsztatowej zaplanowano dyskusję oraz podsumowanie wydarzenia, które zakończy się o godzinie 19:30. Na deser organizatorzy przygotowali posiłek składający się z dań regionalnych – doskonała okazja, by spróbować lokalnych smaków i wymienić się wrażeniami.

Wydarzenie jest otwarte dla wszystkich zainteresowanych – to doskonała szansa na rozwinięcie pasji kulinarnych oraz poznanie mazowieckich tradycji z pierwszej ręki. Mieszkańcy Grodziska Mazowieckiego i okolic serdecznie zapraszani do udziału!


Według informacji z: Urząd Miejski w Grodzisku