Jak zrobić wędzarnie?

Samodzielne wędzenie wędlin, ryb czy serów jest niesamowitą przyjemnością, dlatego też dobrze jest wiedzieć, jakie narzędzia będą potrzebne do tego rodzaju procesu, aby można było wędzić produkty bezpiecznie i jednocześnie prawidłowo. Świetnie sprawdzą się wędzarnie ogrodowe, które można kupić gotowe lub zrobić je własnoręcznie. Dobrze jest zatem poznać metodę stworzenia wędzarni oraz materiałów, jakich można użyć do jej wykonania.

Z czego najlepiej zrobić wędzarnie?

Wędzarnia ogrodowa może być wykonana z różnych materiałów, dzięki czemu będzie ona nie tylko praktyczna, ale także jednocześnie doda uroku w ogrodzie. Dobrze jest też wspomnieć, że wędzarnie mogą być w różnych rozmiarach i kształtach, przez co są fantastycznym ogrodowym dodatkiem. Między innymi wędzarnie można wykonać z drewna, metalu czy też z cegły. Warto dodać, że modne są również wędzarnie wykonane z beczki, które są także wspaniałą dekoracją przydomową.

Wędzarnia drewniana

Gdy zdecydujemy się na drewnianą wędzarnią, to dobrze jest dobrać odpowiednie drzewo, które będzie wytrzymałe na wysoką temperaturę. Znakomicie nada się tutaj dąb lub buk, olcha, gdyż są to gatunki odporne na różnego rodzaju czynniki atmosferyczne czy zewnętrzne. Warto pamiętać, aby drewno było naturalne, przez co dłużej zachowa swoje właściwości. Dobrze jest też wspomnieć, że wędzarnia drewniana składa się między innymi z komory wędzarniczej oraz komina i paleniska. Przy budowie wędzarni należy zwrócić uwagę na rozmiar, który ma znaczenie, gdyż im większa komora wędzarnicza, tym więcej produktów zmieści się do wędzenia za jednym wkładem.

Wędzarnia z beczki

Beczka, z której będzie zrobiona wędzarnia, musi być ocynkowana, metalowa lub stalowa. Należy zwrócić uwagę, aby beczka nie była malowana w środku, gdzie będą się wędziły produkty spożywcze. Pręty do wieszania mięs, ryb czy serów w tego rodzaju wędzarni mogą być wykonane z metalu, który jest odporny na wysokie temperatury. Przy robieniu wędzarni z beczki dobrze jest pamiętać o palenisku, które można wykonać z drugiej dostępnej beczki lub wystarczy metalowy pojemnik. Palenisko dobrze jest umieścić w ziemi, a beczkę, która będzie służyła za wędzarnie, trzeba umiejscowić nieco wyżej tak, by dym z wędzenia miał swobodne ujście. Należy także pamiętać, że beczki mogą być kolorowe z zewnątrz, co będzie dodatkową ozdobą w ogrodzie.

Wędzarnia murowana

Tego rodzaju wędzarnia ogrodowa jest bardzo prosta w budowie i jest przede wszystkim trwała. Materiał użyty do budowy wędzarni jest solidny i może stać latami w ogrodzie bez żadnych uszczerbków. Murowana wędzarnia powinna być zrobiona solidnie poprzez użycie betonu, który scali ze sobą całą konstrukcję. Warto też pomyśleć o fundamentach, na których oprze się wędzarnia, dzięki czemu nie będzie miało na nią wpływ żadne kataklizmy pogodowe. Przy wykonywaniu wędzarni murowanej dobrze jest pamiętać o kominie, z którego będzie odprowadzany dym z wędzenia. Tego rodzaju wędzarnie warto zabezpieczyć daszkiem, który ochroni palenisko i komorę wędzarniczą przed zalaniem.

Przed budowaniem wędzarni ogrodowej drewnianej, murowanej czy z beczki dobrze jest wybrać wcześniej miejsce, dzięki czemu nie będzie trzeba jej przenosić. Dobrze jest także pamiętać, że w przypadku drewnianych wędzarni warto pamiętać o impregnowaniu drewna, co spowoduje, że konstrukcja wytrzyma wiele sezonów. Należy jednak zaznaczyć, że po impregnacji wędzarni nie można jej od razu użyć, by szkodliwe środki nie dostały się do jedzenia, najlepiej jest to robić po sezonie.